Indemnizatia minima pentru cresterea copilului se majoreaza

0
662

De la 1 februarie, indemnizatia minima pentru cresterea copilului se majoreaza. Limita minima a acestei indemnizatii urmeaza sa se modifice, la data de 1 februarie 2017, odata cu cresterea salariului minim.

La nasterea copilului, parintii pot solicita intrarea in concediul de crestere si, astfel, pot beneficia de o indemnizatie lunara pentru cresterea copilului.

Conform ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, valoarea minima a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in 12 luni, consecutive sau nu, lucrate in decursul ultimilor doi ani de dinaintea nasterii copilului. Aceasta suma lunara are o limita minima ce reprezinta 85% din salariul minim brut.

Incepand din 1 februarie, nici o indemnizatie de crestere a copilului nu va fi mai mica de 1.232,5 lei (85% din 1.450 de lei). In prezent,aceasta indemnizatia minima este de 1.062,5 lei (85% din 1.250 de lei), astfel caaceasta majorare efectiva va fi de 170 de lei.

Beneficiarul concediului pentru cresterea copilului si, implicit, al indemnizatiei poate fi oricare dintre cei doi parinti, singura conditie fiind ca solicitantul sa fi obtinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului. Incepand cu jumatatea anului trecut, durata concediului pentru cresterea copilului este unica (doi ani), anterior fiind posibila si alegerea unui concediu de doar un an.

Totodata, parintii care aleg sa se intoarca mai repede din concediul de crestere trebuie sa stie ca, tot de la 1 februarie 2017, stimulentul de insertie se va majora de la 531,25 la 616,25 lei. Stimulentul reprezinta, mai exact, jumatate din indemnizatia minima de crestere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here