Episcopul Sebastian Krauter si implicarea sa in comunitatea din Giarmata

0
1138

 

Sebastian Kräuter s-a nascut la data de 22 decembrie 1922 in satul Nitzkydorf, pe atunci in judetul Timis (interbelic), iar azi Nitchidorf, judetul Timis. A efectuat studiile teologice la Seminarul Teologic din Timisoara in perioada 1942-1946.

A fost hirotonit preot romano-catolic, la 2 iunie 1946, in Domul din Timisoara de catre episcopul Augustin Pacha.

Intre anii 1946-1983, a activat in parohia din satul Giarmata (in germana, Jahrmarkt), judetul Timis,unde a fost mai intai in calitate de capelan, apoi ca poofesor de religie, preot-paroh si in cele din urma ca decan.Sebastian Kräuter s-a dedicat foarte mult comunitatii din Giarmata.

La 23 septembrie 1983, a fost numit de catre Sfantul Scaun, (prin cardinalul-secretar de stat Agostino Casaroli), in functia de Ordinarius-substitutus \”ad Nutum Sancti Sedis\” al Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara.

In data de 14 martie 1990 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Sebastian Kräuter in functia de episcop diecezan de Timisoara. A fost consacrat episcop in Domul din Timisoara la 28 aprilie 1990, de catre arhiepiscopul Angelo Sodano, secretar al Curiei Romane, asistat de catre arhiepiscopul Adalbert Boros si de episcopul Lajos Bálint de Alba Iulia.

Cu aprobarea sa, incepand cu 1 aprilie 1994, s-a inceput editarea revistei diecezane \”Vita Catholica Banatus\”.

Episcopul Sebastian Kräuter a cerut papei Ioan Paul al II-lea sa-i accepte retragerea din functia de episcop de Timisoara, la implinirea varstei de 75 ani.

La 24 iunie 1999 papa Ioan Paul al II-lea a acceptat retragerea episcopului Kräuter si l-a numit pe Martin Roos episcop diecezan de Timisoara.

In perioada 27-30 august 2005 Sebastian Kräuter, episcop emerit de Timisoara, a facut parte alaturi de mitropolitul ortodox Nicolae Corneanu si de Martin Roos, episcopul diecezan de Timisoara, din delegatia care l-a primit pe Heinz Josef Algermissen, episcop diecezan de Fulda (Germania), cu ocazia inaugurarii unui parteneriat intre cele doua dieceze, prin intermediul caruia mai multi tineri studenti teologi din Banat au avut posibilitatea sa-si continue studiile la Institutul Teologic din Fulda.

Episcopul emerit Sebastian Krauter s-a stins din viata in anul 2008 la varsta de 86 de ani

La Giarmata exista astazi o strada care ii poarta numele Episcop Kräuter

Amintirea Sa si pilda de marturisire neclintita a credintei in vremuri de grea incercare, sa ramana pentru noi ca exemplu!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here