Participantii din Cerneteaz la Mare Unire din 1918 Document!

0
783

La Marea Unire din 1918, Cerneteazul a avut oficial doi reprezentanti: invatatorul Iosif Chisu si preotul Nicolae Micluta. Alaturi de ei s-au aflat si cativa voluntari care se intorceau acasa din Rusia. Potrivit cronicii Parohiei Ortodoxe, la eveniment ar fi participat si o delegatie de 8 locuitori, printre care si primarul Toma Radin.
Invatatorul Iosif Chisu, delegat din Cerneteaz la Marea Unire

Intr-o frumoasa scrisoare catre Institutul de Istorie din Cluj „Regele Ferdinand”, care intentiona sa editeze un album cu pozele si biografiile celor 1228 de delegati la Alba Iulia, precum si ale celor alesi in Marele Sfat*, relateaza cum s-au petrecut lucrurile pe care le cunostea direct.

Potrivit instructiunilor date de catre Comitetul de conducere al Partidului National Roman din Transilvania, se fac alegeri pentru delegati; el este ales de poporul comunei Cerneteaz din judetul Timis. I s-a inmanat „credentionalul” si a votat cu entuziasm Unirea de la 1 Decembrie 1918, alaturi de ceilalti delegati ai Banatului.

Iosif Chisu 1943

Din acele zile isi aminteste cum in preseara zilei de 1 Decembrie 1918, in localul in care se desfasura „convenirea”, la o masa vecina se aflau prezenti si reprezentanti ai Crisanei si ai Maramuresului. Toti impreuna dezbateau intrebarea pusa: „Cum sa se faca Unirea? cu conditiuni sau fara conditiuni”.

Invatatorul Iosif Chisu marturiseste ca dintre toti cei prezenti a fost primul om care, ridicandu-se de la masa banatenilor, a rostit scurt si apasat: „Unirea o facem fara conditiuni!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here