Ceneteaz si podul Austriac,istorie bogata intr-un sat mic

0
1168
Satul Cerneteaz se afla la circa 8 kilometri la nord de municipiul Timisoara, pe malul drept la Begai Vechi.  Prima atestare documentara dateaza din 1470. Apoi, intr-un defter otoman din anul 1554 satul este consemnat cu 18 case. Din perioada ocupatiei otomane pare ca dateaza si podul peste Bega Veche, numit de localnici „Podul Turcului“, desi ca si constructie podul seamana cu cel construit de austrieci la Foeni in secolul al XVIII-lea. In anii 1924-1925 Cerneteazul  (in evul mediu cunoscut sub numele de Cser ne czhaza, apoi Cernitkais si Csernitacz) s-a numit Cernesti. La anul 1936, asezarea avea 715 case si 1 179 de locuitori, romani ortodocsi, biserica din sat fiind construita la anul 1846. La im partirea administrativ-teritoriala din anul 1956,  Cerne teazul era centru de comuna.
Mult timp sa vorbit despre acest pod cum ca ar fi un pod Turcesc,insa este fals.
colaj-pod-cerneteaz3
Podul de caramida de la intrarea in localitate dinspre Giarmata a fost, timp de secole, principala cale de acces in localitate, facilitand trecerea peste raul Beregsau. In popor s-a raspandit ideea ca acesta ar fi turcesc, insa in realitate, arhitectura si amplasarea demonstreaza ca dateaza din perioada austriaca. Potrivit placii comemorative amplasate pe acesta, constructia dateaza din secolul XVIII si a fost proiectata de fratii Lechner.
Pod cerneteaz giarmata
Podete si poduri de zidarie s-au mai construit si la mijlocul secolului al XIX-lea. Ing. Jancsó Árpád, cel mai documentat specialist in acest domeniu in ceea ce priveste istoria drumurilor din Banat, a inventariat mai multe podete de caramida, aflate pe drumul national DN 6, care au fost largite ulterior cu grinzi prefabricate de beton armat sau beton armat turnat monolit. Doar coborand sub ele s-a putut observa ca sunt podete boltite
In zilele noastre acest pod a fost reconditionat si cos din uz,fiind disponibil doar pietonal si loc de promenada
De amintit aici  implicarea Asociatiei Pro Ceneteaz care sa implicat activ in salvarea si renovarea monumentului care se doreste a fi trecut in patrimoniu fiind deschis si un dosar in acest sens
pod-cerneteaz
Un pod nu este doar un mijloc de a uni doua malui ale unui rau,este lagatura dintre genaratii legatura dintre oameni cu identitate si destine comune.
Satul cerneteaz are o istorie bogata vom continua sirul de prezentari ale vestigiilor necunoscute ale satului Cerneteaz

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here