Giarmata la Primul Razboi Mondial 1914-1918

0
928

Primul Razboi Mondial a izbucnit in urma asasinarii arhiducelui Franz Ferdinand, mostenitorul tronului austro-ungar, de catre un nationalist sarb, pe 28 iunie 1914, la Sarajevo. Oamenii care au pornit la lupta in august 1914 credeau ca razboiul va dura cateva saptamani sau, cel mult, cateva luni. Putini au prevazut dezastrul care avea sa schilodeasca Europa in urmatorii patru ani

Putine cronici exista care ne pot relata cum a pornit totul si in si tot mai putine sunt cele care ne pot spune cum a fost primita vestea la Giarmata ca urmeaza  mobilizare pentru razboi.

Cronicile lasate de Franz Demele ne prezinta cum a fost primita la Giarmata vesta ca urmeaza mobilizare pentru razboi.

Pastorul si cronicarul Franz Demele sa nascut in anul 1862 în Wetschehausen el a venit sa studieze in Timisoara dupa care în 1886 a fost hirotonisit preot in Timisoara,iar dupa un timp si-a stabilit resedinta la Giarmata.Este singurul cronicar care a lasat in urma o comoara nepretuita si anume  cronici si inscrieri exacte despre nume si persoane care au locuit aici si despre viata comunitatii de la aceea vreme.

Franz Demele relateaza: Era o zi frumoasa de vara la Giarmata,mai exact pe 26 Iulie 1914.Dupa munca membrii comunitatii s-au strans la casa Parohiala pentru a sarbatorii ziua directorului scolii de la aceea vreme Mersdorf  Johann.Dupa nici o ora tamburul rasuna pe strazile din Giarmata ca Regele a ordonat mobilizarea partiala,iar mai apoi totala.

Lumea incepuse sa se sperie si nu stia ce se intampla,pe la colturi incepea sa vorbeasca si spuneau ca va incepe razboiul iar momentul de veselie din sat este repede umbrit din aceasta cauza.

Tinerii intre 20 -32 de ani, care erau rezervisti aveau la dispozitie 24 de ore sa se prezinte iar cei cu varste intre 32-42 de ani 36 – 48 de ore si tamburul nu se mai oprea din rasunat la Giarmata

Toti barbatii isi luau la revedere de la neveste si copii,in aer plutea un aer rece de groaza,si toti erau cu lacrimi in ochi si se gandeau ca poate fi ultima data cand isi mai vad familiile

„Poate ne vom întâlni pentru ultima oară.”rosteste un soldat catre sotie.

Pe Data de 27 Iulie are loc prima plecarea,toti se iambarca in garniturile de tren care erau pline cu soldati si pleaca,pentru multi dintre ei acesta fiind ultimul drum.

 

In cinstea lor exista astazi un momnument dedicat eroilor.

EROII  NU MOR NICIODATA!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here