Martie,incepe gradinaritul,cu ce sa incepem?
Gradinaritul in luna martie
Prima luna de primavara este cea mai solicitanta pentru gradinarit . Acum este momentul sa va ingrijiti florile si pomii din gradina care se trezesc la viata dupa o iarna. Este o perioada potrivita pentru lucrarile de curatire a terenului si indepartare a florilor moarte, plantare de legume timpurii.
Amenajarea sau reamenajarea terenului destinat florilor incepe, potrivit specialistilor in horticultura, dupa topirea zapezii, in prima jumatate a lunii martie. Daca va ganditi sa va infrumusetati gradina cu noi specii de flori, prima luna a primaverii este ideala pentru plantarea de noi bulbi.
Magnolia, liliacul, iasomia, trandafirul, rozmarinul si arbustii ornamentali trebuie plantati acum. De asemenea,trebuie sa saditi plantele cu bulbi sau tuberculi delicati – gladiola, crinii si daliile. Putem continua sa plantam noi bulbi la fiecare doua saptamani, pana la jumatatea lui iunie, pentru a asigura astfel o sursa continua de flori.
Timp de o saptamana de la plantare este necesar sa le udati aproape zilnic si din abundenta si avem grija sa indepartati toate florile moarte de pe plantele cu bulbi.
Odata cu incheierea iernii si trecerea pericolului de inghet, este bine sa va ocupati de trandafiri flori care sunt astazi aproape de nelipsit din gradinile tuturor.
Pana la finalul lunii, ocupati-va de taierea acestora si aplicati o fertilizare, pentru a-i ajuta sa-si concentreze cresterea asupra inflorescentelor si nu asupra foliajului.
Pentru ca trandafirii sa infloreasca frumos si din abundenta, acestia trebuie plantati in locuri insorite si adapostite de vanturi puternice.
Revigorarea terenului si ingrijirea pomilor
O alta etapa importanta in procesul de munca in gradina este pregatirea terenului. Greblati pamantul, adunati frunzele, crengile rupte si uscaciunile de prin pamant – radacini de salata, marar, cimbru. In cazul in care aveti deja plantati in gradina pomi, luna aceasta trebuie sa le acordati o atentie speciala.
Unii, cum ar fi de exemplu piersicul, caisul sau prunul, necesita scurtarea ramurilor anuale care au depasit anumite lungimi. La mar si par nu se recomanda taierea ramurilor anuale, deoarece in varful acestora se afla mugurii de rod.
Daca vreti sa mutati arbustii si arborii, trebuie sa faceti aceasta lucrare inainte ca mugurii sa se umfle sau sa se fi deschis.
Plantarea legumelor timpurii
Agricultorii care prefera legume si verdeturi timpurii, culese din gradina proprie, trebuie sa se ocupe de plantarea si sadirea acestora. Semanati morcov, spanac, patrunjel, praz, ceapa si pregatiti terenul pentru plantarea cartofului. Rasadurile crescute in sere sau rasadnite transplantati-le in gradina, iar ceapa si usturoiul sadite toamna sapati-le luna aceasta. De asemenea, va puteti ocupa si de plantarea capsunilor, afinilor si coacazelor. Nu uitati, pentru a avea o gradina frumoasa si roditoare trebuie sa o ingrijiti in fiecare saptamana.
Cozi interminabile ,,cratere” și nervi la trecerea peste calea ferata din Giarmata
Litens Automotive Group deschide o fabrica la Giarmata
Litens Automotive Group deschide o fabrica la Giarmata
Gunoaie aruncate la intamplare intre Giarmata si Cerneteaz VIDEO