APIA reia platile pentru subventie din 15 februarie
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va relua, din 15 februarie, plata integrala a subventiilor directe aferente anului trecut. Este vorba atat despre plati pentru sectorul vegetal, cat si pentru zootehnie.
Pentru mai multe scheme de plata pe suprafata, fermierii stiu exact ce suma trebuie sa incaseze de la APIA, dar recent a fost anuntat si cuantumul ajutorului national tranzitoriu (ANT) pentru culturile pe teren arabil, fiind vorba despre 17,72 euro pe hectar.
Schemele de baza aflate in vigoare
Plata unica pe suprafata (SAPS), platibila pentru terenul arabil care trebuie sa depaseasca un hectar, are deja stabilit pentru 2016 un cuantum de 96,8861 euro/ha (din care s-a achitat, in toamna anului trecut, un avans reprezentand aproape 70 la suta din suma).
Pentru plata redistributiva exista insa doua variante: pentru suprafete, cuantumul este de 5,00 euro/ha; pentru suprafete cuprinse intre cinci si 30 ha, suma cuvenita este de 48,8554 euro/ha.
Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (inverzire) se efectueaza pentru toata suprafata eligibila, suma fiind de 57,3714 euro/ha.
Plata pentru tinerii fermieri (pana in 40 de ani) se achita pentru primele 60 de hectare, cuantumul fiind stabilit la 22,8718 euro/ha. Ajutorul national tranzitoriu pentru culturi in teren arabil se plateste pentru toata suprafata eligibila, iar cuantumul propus, care urmeaza sa fie aprobat printr-o hotarare de guvern, este de 17,72035 euro/ha.
In afara de schemele de baza, fermierii pot accesa si sprijinul cuplat pentru diferite culturi agricole, precum soia, lucerna, legume in solar, hamei sau sfecla de zahar, dar cuantumul acestor subventii nu a fost inca stabilit.
Sume minime si maxime
Pentru un fermier eligibil pentru plati, cea mai mica suma pe hectar pe care o poate incasa de la APIA este suma dintre SAPS, ANT si inverzire, mai precis de 171,97785 euro/ha. Daca este vorba despre un fermier mic, care exploateaza maximum cinci hectare, la aceasta suma se adauga inca cinci euro/ha, astfel incat cuantumul va totaliza 176,97785 euro/ha.
In schimb, cea mai mare suma pe care o incaseaza un tanar fermier pentru suprafetele cuprinse intre cinci si 30 de hectare, unde cuantumul pe hectar este de 243,70505 euro. Pentru suprafetele de pana la cinci hectare inclusiv, subventia se ridica la 199,84965 euro/ha.
O subventie noua
Subventiile pentru anul in care ne aflam vor fi achitate, de asemena, in lei, iar cursul la care se va efectua conversia din euro in moneda nationala urmeaza sa fie fixat in data de 30 septembrie, de Banca Centrala Europeana. O noutate o va reprezenta subventia pe care APIA o va achita pentru o suprafata de doar un hectar de teren agricol, pentru toti beneficiarii de plati directe din fonduri europene sau de la bugetul de stat. Aceasta va putea fi obtinuta in baza cererii unice care se va depune la APIA incepand cu data de 1 martie, cu termen-limita pana in 15 mai.
Cozi interminabile ,,cratere” și nervi la trecerea peste calea ferata din Giarmata
Litens Automotive Group deschide o fabrica la Giarmata
Litens Automotive Group deschide o fabrica la Giarmata
Gunoaie aruncate la intamplare intre Giarmata si Cerneteaz VIDEO