1 Decembrie sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei

0
966
“Ziua de 1 decembrie este o poveste mai veche, chiar dacă, pentru noi, de putina vreme, de doar 23 de ani, reprezintă Ziua Nationala. De aproape 100 de ani, a fost o festivitate care, in fiecare an, a însemnat foarte mult pentru Romania Mare de după 1918, desi Ziua Natională era cu totul alta. Era sarbatorită în luna mai şi dedicată regelui”,

1 decembrie 1918 reprezinta evenimentul principal din istoria Romaniei, data la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu Romania, totodata cerandu-se un singur stat national. Cu toate acestea, primul pas a fost facut, de fapt, intre 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Cand Sfatul Tarii din Basarabia a proclamat Republica Democratica Moldoveneasca. Apoi, la 24 ianuarie se adopta declaratia de Independenta.

Adunarea Nationala de la Alba Iulia a adoptat o rezolutie in care este atestata unirea tuturor romanilor din Transilvania si Banat cu Romania. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godis a citit rezolutia Unirii: „Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare.”

La Marea Unire din 1918, Cerneteazul a avut oficial doi reprezentanţi: invăţătorul Iosif Chisu şi preotul Nicolae Micluţa. Alaturi de ei s-au aflat si cativa voluntari care se intorceau acasa din Rusia. Potrivit cronicii Parohiei Ortodoxe, la eveniment ar fi participat şi o delegaţie de 8 locuitori, printre care şi primarul Toma Radin

Legea Unirii a fost ratificata prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputatilor in sedinta din 29 decembrie 1919.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here