Cand plantam sau semanam legumele in gradina (Calendar)

0
1369

Pentru a avea o gradina productiva iti prezentam cateva secrete despre perioadele din an care sunt recomandate pentru semanarea si plantarea legumelor.

Legume care se seamana sau se planteaza in februarie.

20-28 februarie: morcov, patrunjel, marar, leustean, ridichi de luna, ceapa, usturoi, ceapa verde de iarna, mazare, spanac, salata, plantarea rizomilor de hrean;

Semintele trebuie sa fie sanatoase iar straturile de pamant se acopera cu un rand fin de gunoi de grajd, nu prea gros tocmai pentru a permite legumelor sa rasara.
Legume care se seamana sau se planteaza in martie

1-10 martie: morcov, patrunjel, marar, leustean, ridichi de luna, ceapa, usturoi, arpagic, mazare, spanac, salata pentru capatana;

10-20 martie: morcov, patrunjel, marar, leustean, ridichi de luna, ceapa, cartofi timpurii, mazare, spanac, salata pentru capatana, macris;

20-30 martie: ridichi de luna, cartofi timpurii, spanac, macris, marar, plantat soiuri de varza pentru productie timpurie;

Tot in luna martie se poate face si repicatul rasadurilor in cuburi sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii de camp (tomate, ardei, vinete.

In a doua jumatate a lunii se planteaza in rasadnite castravetii si ardeii dar se pregatesc solariile pentru tomate si vinete.  Tot in martie,  se continua dezinfectarea rasadnitelor, solariilor cu formalina sau sulfat de cupru.

Legume care se seamana sau se planteaza in aprilie

1-10 aprilie: ridichi de vara, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, ardei si rosii rasad, marar, soiuri de varza pentru productie timpurie;

10-20 aprilie: ridichi de vara, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, marar, plantat soiuri de varza pentru productia semitimpurie, plantat rosii si ardei;

20-30 aprilie sfecla rosie, castraveti, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, marar, plantat soiuri de varza pentru productie semitimpurie, plantat rosii si ardei.

Pana la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta in gradina:

– Radacinoasele (morcovi, patrunjel, pastarnac) in randuri, distanta de 25 cm; salata, spanacul;

– Se seamana soiuri de mazare tarzie, sfecla rosie si samanta de ceapa;

De la mijlocul lunii aprilie incepe:

– Plantatul varzoaselor, guliei si a conopidei;

– Semanatul cartofilor preincoltiti la distanta de 70 cm intre randuri, iar pe rand, intre cuiburi, 30-40 cm, la adancimea de 10 cm;

– Semanatul fasolei, castravetelui, pepenelui si dovlecelului;

– Se mai poate semana inca sfecla rosie la 30 cm intre randuri;

– Plantarea telinei la distanta de 40 cm intre randuri si pe rand;

– Semanatul porumbului dulce;

-La sfarsitul lunii se poate planta rasadul de rosii timpurii si ardei.

Atentie la semanat! Combinatii bune: morcovi-mazare semanate alternativ; ceapa-morcov semanate alternativ; ceapa-sfecla rosie-gulie; cartof timpuriu-mazare; cartof-fasole sau ridiche de luna cu fasolea;

Combinatii rele: ceapa-usturoi; morcov-patrunjel; mazare-fasole; castravete-cartof.

Legume care se seamana sau se planteaza in mai

1-20 mai: castraveti, fasole, porumb dulce, plantat ardei, rosii si vinete;

20-30 mai: plantat varza pentru productia de vara, plantat varza creata, plantat gulii, castraveti, andive, porumb dulce, marar, fasole verde.

Daca nu produceti ecologic, inainte de plantarea rasadurilor este necesar sa faceti o tratare a solului cu urmatoarele substante: Dithane 0,5%, Captan 5%, Merpan 0,5%. De asemenea, uneltele trebuie dezinfectate cu solutie de Carbetox 0,4% sau sulfat de cupru 2-3%.

Mai puteti planta varza timpurie, conopida, broccoli si castravetii dar numai pe pamant umed, la o temperatura de 7-10 grade Celsius. Daca nu a plouat, udati terenul, operatiune care se repeta si dupa plantare.

Rasadurile vor avea roade dupa 50-60 de zile, timp in care trebuie sa prasiti de 2 ori si sa udati din 10 in 10 zile. Controlati mereu rasadurile pe masura ce cresc si nu ezitati sa folositi insecticide daca vor aparea paraziti: purici, fluturi sau muste.

Legume care se seamana sau se planteaza in iunie

1-10 iunie: varza pentru productia de vara,  varza creata, gulii, castraveti, andive, porumb dulce, marar, fasole verde;

10-20 iunie: castraveti, porumb dulce, marar, fasole verde;

20-30 iunie:  varza pentru productia de toamna, plantat gulii, sfecla rosie, castravetii, cartofi de toamna, fasole verde, marar.

Daca nu ati reusit sa terminati plantarea rasadurilor de legume in luna mai, aveti timp doar la inceputul lunii iunie sa plantati rasadurile de rosii, ardei si vinete.

Pe soluri fertilizate cu ingrasamant organic planteaza conopida, varza de toamna, varza rosie, varza de Bruxelles, gulia de toamna si broccoli.

Atentie! Puteti sa folositi culturile succesive pe parcele eliberate dupa ceapa verde, salata, spanac, mazare si gulioare. In vederea infiintarii culturilor duble trebuie sa curatati terenul de resturile vegetale, sapati si nivelati pamantul. Putetia cultiva fasole, ridichi de toamna, castraveti de toamna.

Este perioada ideala pentru palisarea, copilirea si carnirea rosiilor timpurii.

Legume care se seamana sau se planteaza in iulie

1-10 iulie: plantat gulii, sfecla rosie, cartofi de toamna, plantat varza pentru productia de toamna, fasole verde, marar;

10-20 iulie: sfecla rosie, castraveti, fasole verde, marar;

20-30 iulie: ridichi de iarna, spanac, marar.

Atentie! Rosiile care incep sa se maneze pot fi salvate prin ruperea regulata a frunzelor si indepartarea fructelor stricate.

Legume care se seamana sau se planteaza in august

1-10 august: ridichi de iarna, spanac, marar;

10-20 august: spanac, macris;

20-30 august: ceapa verde de iarna, salata care ierneaza, spanac, macris.

Pe terenurile eliberate se poate semana spanac, morcov si patrunjel, pentru productia de primavara.

Legume care se seamana sau se planteaza in septembrie

1-10 septembrie: ceapa verde de iarna, salata care ierneaza, macris;
Pentru ca recolta din gradina sa fie un succes va recomandam un calendar dupa care legumele care trebuie plantate lunar:

10-20 septembrie: spanac, macris;

20-30 septembrie: spanac.

Tot in luna septembrie este momentul strangerii semintelor pentru primavara. La tomate, se aleg fructele mari, specifice soiului, sanatoase, coapte bine. Rosiile se zdrobesc bine, se pun in vase cu apa, unde se spala bine. Dupa ce s-au spalat se indeparteaza de pe seminte resturile de pulpa si se lasa apa sa se linisteasca. Semintele bune se lasa la fund, in timp ce semintele seci plutesc la suprafata.

Legume care se seamana sau se planteaza in octombrie

1-10 octombrie: spanac pentru productia timpurie de primavara;

Nu uitati! Pentru a avea legume proaspete primavara devreme, este timpul sa cultivati ceapa verde (de stufat), usturoiul verde, salata, spanacul, loboda, toate acestea rezista bine la temperaturi joase!

Legume care se seamana sau se planteaza in noiembrie

1-10 noiembrie: morcov, patrunjel, ceapa, usturoi, mazare – toate pentru productia timpurie din primavara urmatoare- plantare rizomilor de hrean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here