Vestigiile nestiute ale Comunei Giarmata

0
948

Cercetarea arheologica de suprafata intreprinsa in jurul localitatilor Giarmata si Cerneteaz, pe arealul viitorului teren intravilan al comunei s-a intins pe aproximativ 2000 de hectare, in vederea identificarii, cartarii si analizei zonelor cu potential arheologic.
In cadrul perimetrelor din zona „Giarmata au fost reperate 25 de zone distincte reprezentand obiective/situri arheologice, care se incadreaza cronologic in Epoca Neo-eneolitica, Epoca Bronzului (2 asezari), Epoca fierului (4 asezari). Mult mai consistente sunt descoperirile incadrate secolelor II-IV p.Chr (11 asezari deschise si un val liniar din pamant). Cele mai numeroase desoperiri sunt cele din Epoca medievala (secolele XII-XVI), cu 14 asezari deschise, inclusive o asezare urbana fortificata (vechiul targ medieval Sarad).

hhhyyytttttr

S-a putut constata ca majoritatea siturilor sunt situate in campia joasa, in zonele de meandrare si divagare a cursurilor de apa, in timp ce zonele inalte sunt lipsite aproape in totalitate de urme de locuire mai vechi. Cantitatea si varietatea mare de descoperiri arheologice, intr-un areal restrans, ilustreaza o zona cu un potential arheologic ridicat, fapt datorat mediului geographic prielnic locuirii, inca din preistorie, cu zone irigate de numeroase cursuri mici de apa, ferite de riscuri natural ridicate si resurse materiale aflate in imediata apropiere (apa, hrana, lut, lemn) sau la distante mici (metale sau piatra la cateva zeci de kilometri in zona Banatul montan).

harta

Cerneteaz (comuna Giarmata, judetul Timis)

 1. Vestigii preistorice.
  a) In hotarul localitatii s-a descoperit o asezare de epoca bronzului.
  b) De aici provine o bratara spiralica, preistorica, din aur.
  2. Vestigii de perioada romana.
  a) Pe teritoriul localitatii se semnaleaza descoperiri de epoca romana.
  Valul roman traverseaza Paraul Beregsau prin localitate
  b) Punctul Darvas.
  Pe aici trece drumul roman
  3. Descoperiri monetare.
  a) La doi km SE de sat s-a descoperit, izolat, un denar roman republican emis de Marcus Flannius
  b) Intr-o colectie particulara se afla un denar imperial roman emis de Vespasian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here