,,Satul Batran” prima asezare a comunei Giarmata

0
1026

Descoperit inca din 2006, situl a fost delimitat diferit fata de perimetrul trasat de specialisti in prezentul studiu, verificarea de atunci neacoperind intreaga suprafata a sitului. Situl a fost identificat in 2006 pe baza imaginilor satelitare, suprafata sa prezentand aspecte de interes (posibile urme de fortificare, sol negricios, posibil drum de legatura cu valul „roman”

Din punct de vedere morfo-geografic situl speculeaza o terasa inalta, ce coborara brusc cu circa 8-10 m inspre NV catre Valea Nerad si cursul paraului Beregsau, ce margineste terasa la V. Catre E platoul terasei coboara lin, spre drumul judetean. La suprafata diferenta de sol dintre perimetrul asezarii si exteriorul acestuia este evidenta, in interiorul sitului solul fiind de culoare negricioasa si textura granuloasa, fata de solul din jur, de culoare brungalbuie si textura nisipos-lutoasa.

Asezare este una de tip dechisa din Epoca romana (sec. II-IV p.Chr.) si Epoca medievala (sec. XIV-XV p.Chr.)

Valul roman
In padurea de la nordul satului Pischia se pastreaza, pe o lungime de sapte kilometri, asa-numitul „val roman”, obiectiv turistic care poate fi observat si la Bencecu de Sus. Langa moara veche, se profileaza un al doilea val, paralel, la numai 10 km fata de primul. Locuitorii din Bencecul de Sus si Murani se mandresc astazi cu faptul ca hotarul comunei este traversat de aceste valuri antice, de a caror existenta intre Mures si Dunare se leaga intreaga istorie din sud vestul Daciei

Potrivit specialistilor, cele mai importante descoperiri se refera la cele legate de „Valul Rom”, ce dateaza din primele secole ale erei noastre. Situl arheologic, care include sistemul de fortificatie din perioada romana, se afla intre localitatile Giarmata si Pischia, judetul Timis.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here