Ce taieri sa facem pentru o livada sanatoasa

0
662

Curatarea pomilor in primavara, sau mai bine zis dupa jumatatea lunii februarie, este o operatiune foarte necesara pentru asigurarea productivitatii livezii. Pentru ca vremea in ultima perioada s-a incalzit semnificativ,este bine sa nu amanati aceasta lucrare, pentru ca, daca faceti taierile dupa inmugurire, lipsiti pomul de seva hranitoare pe care o are din iarna care se duce in mare parte spre extremitati. Pomul va ramane slabit in acel an, fara vigoare si cu fructe mici.

In cele ce urmeaza va vom prezenta etapele acestei actiuni foarte importante pentru o a avea roade bogate.

Taieri de rodire

La inceputul primaverii se fac taieri de rodire, pentru sporirea potentialului livezii. Daca pomii au o coroana care este prea bogata, pomii se incarca de fructe care raman mici. Totodata, in lipsa taierilor, dupa 5-7 productii mari, pomii nu mai rodesc deloc si se declanseaza procesul de uscare prematura.

Astfel, daca nu ati toaletat pomii toamna, primavara trebuie sa rariti coroana, inlaturand ramurile uscate, rupte sau care sunt prea apropiate, si sa o mentineti la o inaltime potrivita. Mijlocul trebuie sa fie lasat fara ramuri pentru a permite patrunderea luminii si o circulatie eficienta a aerului.

Cand pomul este tanar se face o taiere simpla de crestere, dupa doi sau trei ani se trece la aceste taieri productive care au ca scop marirea productiei si dezvoltarea armonioasa a pomilor.

Taierile de rodire se fac diferit pentru diferitele specii de pomi fructiferi. Merii si perii au mare nevoie de toaletari pentru a produce fructe mari, in timp ce la visin si la cires, taierile pot fi facute si la finele verii, dupa recoltare, si nu trebuie sa fie intense.

Pomi fructiferi care necesita taieri anuale sunt: marul, parul, piersicul si prunul; pomi care necesita taieri o data la doi ani sau mai mult sunt: gutuiul, caisul si ciresul, pentru acestia taierea se face pentru a da o forma coroanei si pentru a limita in mare masura dezvoltarea pe inaltime.

Taieri de corectie

Pe toata durata perioadei de vegetatie noi putem face taieri de corectie, in special la sfarsitul primaverii cand pot fi vazuti mai  bine mugurii floriferi care sunt diferiti de mugurii ce formeaza ramuri.  Mugurii floriferi au forma rotunda si ei se formeaza pe partea de la baza ramului, mugurii lemnosi se formeaza spre varful ramului si au forma alungita. La taiere se urmareste sa ramana pe fiecare ram 3-4 muguri floriferi si un mugur din care se va dezvolta un nou ram; mugurele de ram pe cat posibil trebuie sa fie pe partea exterioara a coroanei.

Incearca sa faci acste activitati si livada ta va fi mult mai productiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here