Sanatate prin Alimentatie

schedule
2024-04-18 | 22:15h
update
2024-04-18 | 22:15h
person
Giarmata Stiri si informatii din Comuna Giarmata
domain
Giarmata Stiri si informatii din Comuna Giarmata

Alimentatia omului reprezinta unul dintre stalpii fundamentali a constructiei sale. Sanatatea si echilibrul fiecaruia, se afla in corelatie directa cu hrana. Deprinderea unei alimentatii adecvate, aduce, impreuna cu alte elemente corecte de comportament, o viata sanatoasa. In ceea ce priveste actul hranirii, nu este important doar ce mancam, ci si cat, cand si cum ne alimentam.
Dupa cum se stie, nu numai hrana nesanatoasa dauneaza corpului uman, ci si un mod de hranire necorespunzator, derivat din deprinderea unui comportament alimentar gresit.

Alimentul

Alimentul reprezinta un produs mai mult sau mai putin natural capabil sa ii asigure omului energia necesara desfasurarii activitatilor biologice, intelectuale si fizice, dar si nutrientii necesari constructiilor si modificarilor celulare. Alimentul potoleste senzatia de foame, iar multora le procura senzatia de placere si de satisfactie.
Se cunoaste foarte bine faptul ca nu orice aliment este benefic corpului uman. Astazi, aproape ca a intrat in vorbirea cotidiana, expresii ca; \”hrana nesanatoasa\” sau \”hrana sanatoasa\”. Calitatea unui aliment rezida atat din sursa din care provine, cat si din modul de prelucrare industriala sau casnica al acestuia.
Alimentele care se gasesc astazi pe piata, sunt naturale, seminaturale sau chiar semisintetice. Dintre toate acestea, se stie bine, cele mai sanatoase sunt cele de provenienta naturala, care nu contin adaosuri sintetice (aditivi), care nu au trecut prin procese de rafinare industriala si care nu au fost excesiv de prelucrate din punct de vedere culinar. O importanta deosebita pentru sanatatea omului, o au acele alimente naturale neprelucrate in vreun fel, de obicei de origine vegetala, cunoscute sub denumirea de cruditati.

• Alimentul nu este doar materie si energie ci este si informatie

Advertisement

Omul, fie ca ii place sau nu, este, ca orice fiinta de pe Terra, o veriga a lanturilor trofice, ceea ce inseamna ca prin intermediul hranei sale, schimba informatie, materie si energie cu mediul inconjurator. Deja, noua stiinta numita nutrigenomica, a adus dovezi in legatura cu influenta alimentelor asupra informatiei genetice inscrisa in lanturile noastre de ADN si ARN. Desprins de natura si inchistat intr-o civilizatia sintetica, omul modern risca, prin produsele alimentare cu un grad mare de procesare, sa isi denatureze grav nu numai sanatatea imediata ci si materialul de baza ai cromozomilor sai, cu consecinte inca necalculabile asupra lui si a urmasilor sai. Astfel, actul hranirii devine unul de mare responsabilitate asupra viitorului intregii specii umane, caci deja traim intr-o lume in care copii sunt mai bolnavi decat parintii si chiar, in prea multe cazuri, mor inaintea acestora.

Alimentatia echilibrata

Organismul omului se mentine cu atat mai sanatos cu cat alimentatia este mai echilibrata. O alimentatie diversificata, individualizata (dupa modul de viata, sex, efort, starea de sanatate), corect compusa din punct de vedere caloric si care respecta raportul optim dintre substantele principale (glucide, proteine, lipide, fibre vegetale), poate fi considerata a fi alimentatie echilibrata. Acest tip sanatos de hranire presupune moderatie in toate privintele. Alimentatia echilibrata trebuie sa dea raspunsuri adecvate la cele trei intrebari fundamentale ale actului hranirii, si anume la: ce, cat si cum mancam?

Alimentatia dietetica

In fata unei boli, alimentatia pacientului trebuie schimbata, atat pentru a se evita introducerea in organism a unor substante nefavorabile dereglajului instalat, cat si in scopul folosirii hranei ca \”aliment-medicament\”. Pe acest considerent, in cazurile de boala, se alcatuiesc diete chibzuite, cu valoare terapeutica (dietoterapeutica).
Alimentatia dietetica insa, nu se adreseaza doar oamenilor atinsi de vreo afectiune, ea prezentand un rol activ in prevenirea bolilor, constituindu-se deci, intr-un factor profilactic de importanta majora. De aceea, in lumea moderna, in care alimentatia conventionala si-a dovedit nocivitatea, apelarea la preparate dietetice, poate decat sa aduca beneficii organismului uman (vezi mai jos si \”Diete si preparate dietetice\”).

Compozitia alimentelor

Alimentele, in functie de provenienta, de tehnologia industriala de obtinere si de modalitatea culinara de preparare, au o compozitie distincta, atat sub aspectul cantitatilor de compusi bio, cat si a raportului dintre acestia. Pe langa compozitia chimica, preparatele culinare se disting prin ingredientele din care sunt alcatuite (mai multe despre compozitia alimentelor).

Clasificarea alimentelor

Criteriile de clasificare a alimentelor sunt deosebit de variate. Din multitudinea de clasificari, am ales cateva mai concludente, pentru ca oricine sa poata desprinde o idee in legatura cu aceasta tema (mai multe despre clasificarea alimentelor).

Nutrientii din alimente

Alimentatia omului are, in primul rand, menirea de a asigura prin alimente, acei compusi bio care sunt esentiali organismului si care poarta denumirea de nutrienti.
Pentru omul care vrea sa traiasca sanatos, este la fel de importanta atat cantitatea de nutrienti din sursele de hrana, cat si raportul dintre principalele substante active din punct de vedere biologic (mai multe despre nutrientii din alimente).

Hrana sanatoasa si hrana nesanatoasa

Omul nu poate beneficia de o viata sanatoasa fara sa isi insuseasca un mod sanatos de alimentatie. Pentru organism, cele mai propice alimente, sunt cele simple si naturale (mai multe despre hrana sanatoasa si hrana nesanatoasa).

Dezechilibre alimentare

In urma unei alimentatii necorespunzatoare, mai repede sau mai tarziu, apar o serie de tulburari care perturba sanatatea omului. Fenomenele care insotesc dezechilibrele alimentare sunt cauzate de lipsa unei alimentatii diversificate si echilibrate sau de catre un comportament alimentar daunator. La baza dezechilibrului alimentar sta adesea malnutritia, atat in cazul subalimentatiei (subnutritiei) cat si in acela a supraalimentatie (supranutritiei)

Advertisement

Imprint
Responsible for the content:
www.infogiarmata.ro
Privacy & Terms of Use:
www.infogiarmata.ro
Mobile website via:
WordPress AMP Plugin
Last AMPHTML update:
18.04.2024 - 22:15:57
Privacy-Data & cookie usage: