Pelerinaj la Maria Radna imagini RARE
Maria Radna, principalul loc de pelerinaj al Diecezei Romano-catolice de Timisoara
In fiecare an locuitorii din Giarmata pe data de 14 August dis de dimineata porneau la drum.O plimbare de 40 de km prin satele Brückenau, Fibisch, Blumenthal, Aljosch, Guttenbrunn, Neudorf și Lippa pentru a ajunge la Radna in data de 15 August
Drumul nu era unul usor,insa credinta si rugaciunile le dadeau putere pentru drum.
[envira-gallery id=”1246″]
Istoria Biserici incepe in anul 1325
1325 Regele Ungariei Carol Robert de Anjou construieste la Lipova o manastire si o biserica inchinata Sf. Ludovic de Toulouse, unchiul sau. Amandoua sunt incredintate calugarilor franciscani.
1440 Radna este mentionata pentru prima data in documente. Toponimicul are la baza cuvantul de origine slava „ruda „, care se traduce prin ” metal”
1520 In jurul acestui an, o vaduva pioasa ridica prima capela pe dealul din Radna. Dupa ce Banatul va fi cucerit de catre otomani, capela va sluji credinciosilor si calugarilor franciscani, refugiati din calea navalitorilor pe malul nordic al Muresului.
1551 Incepe stapanirea otomana, care va dura pana in 1716.
1552 Prin caderea Timisoarei, capitala Banatului, in mainile turcilor, stapanirea otomana se va extinde peste o mare parte a Ungariei.
1626 Calugari bosniaci ai Provinciei Sf. Cruci vin la Radna ca si insotitori ai concetatenilor lor care s-au stabilit in intregul imperiu otoman ca negustori si preiau – tolerati de turci – pastoratia credinciosilor catolici.
1642 P. Andrija Stipančić, preot la Radna, reuseste dupa un lung si anevoios drum facut pe jos pana la Constantinopol si inapoi, sa obtina, in schimbul unui substantial bacsis, de la sultan un „Embre” (ferman) pentru renovarea capelei sale.
1668 Capela fratilor franciscani din Radna primeste in dar o icoana tiparita pe hartie in tipografia Remondini din Bassano del Grappa, Provincia Vicenza, Italia. Aceasta este icoana miraculoasa cinstita pana in zilele noastre.
1695 Soldati otomani incendiaza capela franciscanilor din Radna. In mod miraculos, icoana tiparita pe hartie nu a ars, fiind gasita mai apoi de credinciosi printre resturile carbonizate. Dupa o alta legenda, copita calului unui calaret turc, care a vrut sa se apropie de capela, s-a afundat in piatra. Scena se poate vedea pe peretele din dreapta a bisericii.
1699 Prin pacea de la Carlovit Muresul devine granita: Lipova impreuna cu Banatul raman in posesie otomana, iar Radna, la nord de rau, revine Ungariei. Banatul va fi eliberat in octombrie 1716, cand principele Eugeniu de Savoia cucereste Timisoara.
[envira-gallery id=”1268″]
1709 In urma epidemiei de ciuma si a promisiunii facute de catre locuitorii orasului Arad, are loc pelerinajul acestui oras la Maria Radna, in semn de multumire pentru incetarea si salvarea de aceasta teribila plaga.
1722 Cronicarul manastirii mentioneaza, bazat pe povestirile locuitorilor, ca acestia ar fi vazut lumini nocturne si miraculoase pentru care nu s-a gasit nici o explicatie. La fel arata, ca lacasul de cult este deja vizitat atat de grupuri mici de pelerini cat si de procesiuni mai mari.
1723 Este construita o noua biserica mai mare.
1727 Se incepe cu constructia manastirii de azi cu aripa de vest. Intre 1743 si 1747, numarul calugarilor crescand semnificativ, se adauga aripa de sud.
1750 Are loc, in urma unei investigatii minutioase, recunoasterea oficiala din partea Bisericii a locului de pelerinaj de la Maria Radna.
1756 La data de 7 iulie, in sarbatoarea Rusaliilor, are loc asezarea pietrei de temelie a unei noi biserici pentru Maria Radna, biserica veche fiind deja neincapatoare. Aceasta biserica dainuie pana in zilele noastre.
1767 In ziua de 9 iunie, din nou de Rusalii, episcopul Franz Anton Leopold conte Engl de Wagrain, muta solemn icoana miraculoasa in noua si frumoasa biserica, pe care o binecuvantase cu o zi inainte. Este de remarcat, ca incepand cu primele ore ale zilei s-au tinut slujbe in diferite limbi: germana, maghiara, ilira, croata, romana, bulgara si armeneasca, in fata a 12000 de pelerini. Aproape cinci mii de credinciosi s-au impartasit.
1768 Se afla in vizita la Maria Radna imparatul Josif al II-lea. Despre el se spune ca ar fi fost atat de impresionat de acest loc de har, incat ar fi afirmat ca daca nu ar fi fost imparat la Viena, ar fi dorit sa fie guardian la Maria Radna.
1771 Icoana miraculoasa primeste in dar o podoaba nepretuita: este adusa de la Viena marea rama de argint, opera mesterului aurar oficial al curtii imperiale, Joseph Moser.
1820 Arhiepiscopul principe-primat al Ungariei, Alexander de Rudna, consacra in mod solemn biserica, daruind totodata icoanei miraculoase doua coroane de aur. A cerut prin testament ca dupa moarte inima sa sa fie asezata spre odihna in preajma icoanei Sfintei Fecioare Maria din Radna.
1822 In acest an au venit asa de multi pelerini la Radna, incat cronicarul afirma ca asa de multi oameni nu a mai vazut. Printre ei se aflau si romani ortodocsi.
1832 De Rusalii au venit 25.000 de pelerini, de Nasterea Maicii Domnului din nou 20.000. De Rusalii din anul 1844, 22 de preoti au ascultat aproape non stop 13.000 de confesiuni.
1860 Se inregistreaza din nou un numar foarte mare de vizitatori. Pelerinii sosesc de departe: de pe malurile raului Tisa nu mai lipseste nici o comuna; printre cei care vin din Transilvania si Budapesta sunt si ortodocsi romani; oaspeti permanenti au devenit romanii greco-catolici din Lugoj si Zabrani, care isi tin slujbele in rit bizantin. Aproape fiecare comuna din Banat precum si fiecare dieceza a monarhiei multietnice isi are propria zi de pelerinaj.
1895 Cu ocazia aniversarii a doua sute de ani de la inregistrarea primului miracol de la Maria Radna, biserica este infrumusetata cu un nou altar principal, realizat din marmura de Carrara.
1905 se instaleaza noua orga a firmei Leopold Wegenstein din Timisoara. Instrumentul are 26 de registre pe trei manuale si pedalier, si numara 1580 de tuburi. Prospectul este conceput dupa un desen al celebrului constructor parizian Aristide Cavaillé-Coll.
1911 Cele doua turnuri ale bisericii din Maria Radna sunt inaltate fiecare cu cate 30 de metri, astfel ele ajungand la inaltimea totala de 67 de metri. Aceasta realizare se datoreaza lui P. Augustinus Prieszter OFM, din a carui initiativa este reamenajata si colina cu Calea Sfintei Cruci, din spatele bisericii.
1917 au fost rechizitionate tuburile de prospect ale orgii si clopotele ca materiale de razboi. Dupa primul Razboi Mondial, cand Imperiul Austro-Ungar se destrama, Radna va face parte din Romania. Datorita eforturilor uneori supraomenesti ale episcopului Augustin Pacha, Radna devine tot mai mult un centru de rugaciune si de innoire spirituala. Radna isi traieste zilele de glorie! Episcopul Pacha a fost un neobosit pelerin, confesor, predicator, dar si partener de discutie.
1935 In acest an este inregistrat cel mai mare numar de pelerini din istoria Radnei: au venit in pelerinaj, impreuna cu episcopul diecezan Dr. h. c. Augustin Pacha, peste 73.000 de credinciosi, multi dintre ei parcurgand pe jos intreaga distanta.
1944 Miscarea national-socialista si fascista adusese tara intr-o catastrofa. In urma evenimentelor din 23 august 1944, Romania este ocupata de trupele sovietice si ajunge in sfera de influenta comunista.
1948 P. Ernst Harnisch OFM devine noul guardian al manastirii si al locului de pelerinaj din Maria Radna. In vremuri tulburi si deosebit de grele pentru credinta catolica, el a asigurat pentru aproape o jumatate de secol conducerea acestui atat de iubit loc de pelerinaj.
1950 Episcopul Pacha, canonici, calugari si calugarite sunt condamnati in cadrul unor procese comuniste publice la ani grei de detentie. Pelerinajele au fost interzise, iar manastirea rechizitionata, la Radna ramanand un singur preot impreuna cu unul sau doi calugari.
1951 Dupa interzicerea ordinelor calugaresti catolice de catre puterea comunista (1949), sunt concentrati la Maria Radna, in conditii deosebit de grele, toti franciscanii din Romania. Ceva mai tarziu ei se vor imprastia in toata tara.
1964 Dupa ce a fost inchis in temnitele comuniste timp de treisprezece ani, episcopul clandestin Dr. Adalbert Boros este eliberat. In primul sau drum, direct din temnita, pasii sai s- au indreptat spre Sfanta Fecioara din Maria Radna.
1971 Chiar si in timpul comunismului multe grupe de pelerini au venit la Radna, iar darnicia credinciosilor nu s-a diminuat. In felul acesta a fost posibil ca biserica sa fie renovata in interior si in exterior. Cu aceasta ocazie s-au executat lucrari de reparare si restaurare la capele, calea crucii si drumuri.
1990 Ordinele calugaresti catolice din Romania sunt oficializate si reactivate.
1992 Sfantul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea confera bisericii de pelerinaj din Maria Radna titlul de Basilica Minor. Cu aceasta ocazie, arhiepiscopul titular Dr. Adalbert Boros daruieste bazilicii un nou altar, in semn de multumire fata de Sfanta Fecioara din Maria Radna, pentru ocrotirea acordata Bisericii si diecezei in vremurile grele ale comunismului.
2003 Incepand cu acest an, de la data de 1 octombrie, calugarii franciscani, dupa o bogata si multiseculara prezenta, parasesc manastirea Maria Radna, din lipsa de frati. Din acest moment conducerea acestui loc de pelerinaj este incredintata clerului diecezan. Actualul paroh este parintele Andreas Reinholz.
2013 In cadrul unui proiect cofinantat de Uniunea Europeana, ansamblul Maria Radna, clasificat monument istoric de categoria A, se supune unei renovari complete. Scopul fiind dezvoltarea regiunii si turismului cultural in Regiunea Vest prin includerea in circuitul turistic a Bisericii si Manastirii Maria Radna.
2015 In data de 2 august se oficiaza inaugurarea ansamblului cu ocazia pelerinajului credinciosilor de Ziua Portiuncula in prezenta a oficialitatilor din viata politica si spirituala din tara si din strainatate.
Cozi interminabile ,,cratere” și nervi la trecerea peste calea ferata din Giarmata
Litens Automotive Group deschide o fabrica la Giarmata
Litens Automotive Group deschide o fabrica la Giarmata
Gunoaie aruncate la intamplare intre Giarmata si Cerneteaz VIDEO