Giarmata si iernile de altadata IMAGINI RARE

0
1887

Cei mai in varsta isi amintesc cu nostalgie iernile copilariei, chiar daca nu era usor sa razbati prin zapada si frig cu  ciorapi de lana impletiti in casa. Se bucurau de ninsoare, de bataia cu bulgari si de plimbarile cu sania fara sa se gandeasca la greutatile celor mari.”Mai demult, zapada era cat gardurile, se inlatura de pe drumuri cu plugurile cu boi, apoi trecea cu sania cu cai. Ieseam si noi si dadeam zapada, faceam partie de la usa pana la poarta, se facea ca un tunel pana la drum. Pe sora mea cea mica o ducea tata in spate pana la scoala, ca zapada era mai mare ca ea. Copii fiind, ne placea grozav, era bucuria noastra cand ningea. Ne bateam cu bulgari sau legam saniile cate 4-5 ne spune batranul
„Tin minte ca ma trezeam dimineata si ma uitam afara. In afara de alb nu vedmea nimic. Abia asteptam sa ne aruncam in nameti, sa ne bulgarim. Abia dupa Martisor se ma inmuia vremea si tare ne mai placea”

[envira-gallery id=”1307″]

„Lumea era altfel, oamenii se ajutau la greu”

Chiar daca nu era usor pentru nimeni, oamenii erau altadata mai uniti si se ajutau la greu
Gerul de afara le oferea ragazul de a petrece un timp linistit la gura sobei cu vecinii si rudele. Dupa o zi de munca, pentru ca se intuneca devreme se strangeau mai multi pe la cate o casa, barbatii povesteau si depanau amintiri, iar femeile lucrau.
„Seara, la lumina lampii se adunau cativa oameni si citeau din Biblie si apoi se dezbatea – fiecare spunea ce si cum intelegea el ca spunea Cartea. Se statea la povesti la un pahar cu vin, se faceau glume, tata canta din fluier, mama torcea sau impletea, cu asta se treceau serile noastre de iarna”

[envira-gallery id=”1294″]

Acum vremurile s-au schimbat, iar in unii ani iernile nu se deosebesc prea mult de o toamna tarzie. Ninsorile sunt tot mai putine, iar obiceiurile de iarna la fel. Lucrurile se schimba doar la sarbatori, cand cu totii ne dorim ca asezarile sa se imbrace in alb. In aceasta iarna se pare ca avem si sansa de a trai precum bunicii nostri, asta doar daca tragem o fuga prin satele Moldovei ori facem scurte calatorii in orasele mici. In centrele mari, bucuria albului zapezii este, de multe ori, intunecata de noroiul ramas de peste toamna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here