Atentie,a inceput sezonul capuselor
Potrivit Directiei de Sanatate Publica, capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului. Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor. Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paienjenii. Sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor) si populeaza o singura gazda timp de cateva cateva zile, daca nu sunt indepartate.
Care sunt perioadele din an in care sunt mai frecvente muscaturile de capuse?
Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). Muscaturile lor nu dor (de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda).
O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.
Cum se produce muscatura/cum se transmit?
Singura cale de a infecta o noua gazda este contactul fizic (ele nu sar, nu zboara, dar se ataseaza de corpul victimei). Se gasesc de obicei in iarba inalta si de acolo trec direct pe tegumente.
Ce trebuie facut in cazul muscaturii?
Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie sa fie atent sa le indeparteze in intregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timpul pranzului parazitului, prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii.
De obicei pacientul nu trebuie sa ia masuri suplimentare: este suficient sa indeparteze atent capusa (sa se asigure ca este completa), sa dezinfecteze zona si sa se asigure ca nu apare o reactie in zona respectiva. Doar in anumite cazuri este necesar si un vaccin antitetanic.
Ce manifestari pot aparea?
Exista persoane care dezvolta reactii alergice la capuse. Intensitatea lor variaza: poate fi moderata, cu doar cateva semne si simptome prezente, sau poate fi grava (in cazuri rare, insa) evoluand chiar si cu soc anafilactic. Majoritatea afectiunilor pe care capusele le pot determina in organismul uman au ca principale semne si simptome manifestari asemanatoare gripei: febraa, dureri de cap, greata, voma, dureri musculare. Simptomele pot debuta inca din prima zi de la muscatura, pana la 3 saptamani. Uneori, simptomele sunt insotite de aparitia unor pete rosiatice la locul leziunii.
Pot aparea complicatii?
Paralizia indusa de muscatura de capusa este o complicatie relativ rara, insa ea poate sa apara. Simptomele acestei paralizii includ: anorexie, letargie, slabiciune musculara, nistagmus, tulburari de coordonare. Poate sa apara si paralizia respiratorie de cauza bulbara. Simptomele se remit daca se indeparteaza capusa.
Masuri utile de preventie a muscaturilor de capusa
Aplicarea unui spray special impotriva insectelor. Astfel de sprayuri se gasesc in farmacii, dar trebuie folosite conform instructiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Exista sprayuri care trebuie aplicate mai degraba pe o piesa de imbracaminte si nu direct pe piele. Sprayurile trebuie utilizate cu grija in cazul copiilor (iar concentratiile substantelor active trebuie sa fie relativ scazute). Nu se recomanda pulverizarea lor pe mainile copiilor (adesea copiii introduc mana in gura si de aceea exista riscul de a se intoxica cu anumite substante). Dupa ce pacientii au intrat intr-o incapere se recomanda spalarea temeinica a zonei pulverizate cu multa apa si sapun
Acoperirea unei suprafete cat mai mari de tegument (pantaloni lungi, sosete lungi, tricouri cu maneca lunga) daca pacientul se afla intr-o zona impadurita, in iarba inalta (locuri de predilectie pentru capuse). In astfel de zone se recomanda ca hainele sa fie cat mai deschise la culoare (capusile sunt mai usor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare).
Purtarea manusilor de menaj sau a altor manusi speciale in cazul in care pacientul manipuleaza animale sau pasari ce pot fi infectate
Curatarea permanenta a habitatului: taierea ierbii, pulverizarea de insecticide, greblarea frunzelor uscate, indepartarea eventualelor plante care pot atrage capusele. Se recomanda utilizarea unor insecticide netoxice, care sa nu dauneze mediului si care sa nu fie periculoase pentru sanatatea celor din jur.
Evitarea zonelor cu cazuri cunoscute si raportate de muscaturi de capuse sau de boli transmise de acestea.
Daca muscatura de capusa s-a produs, principalele masuri de prim ajutor in cazul unei muscaturi de capusa includ:
– Indepartarea cat mai rapida a capusei. Se recomanda folosirea unei pensete care sa fie destul de lata pentu a prinde atat corpul cat si capul parazitului si a le extrage printr-o miscare sigura si rapida astfel incat sa nu ramana parti prinse pe tegument.
Cozi interminabile ,,cratere” și nervi la trecerea peste calea ferata din Giarmata
Litens Automotive Group deschide o fabrica la Giarmata
Litens Automotive Group deschide o fabrica la Giarmata
Gunoaie aruncate la intamplare intre Giarmata si Cerneteaz VIDEO