A inceput ridicarea deșeurilor rezultate din toaletarea pomilor, crengi,crengute
De ceva timp tot mai multi cetateni au scos in strada deseuri rezultate din toaletarea copacilor din gospodarii,astfel ca aproape pe fiecare strada existau acest mormane de crengi.
Cetatenii trebuie sa stie ca aceste crengi provenite din toaletarea copacilor nu pot fi scoase la strada oricum si oricand,deoarece serviciul de salubritate nu este responsabil pentru ridicarea lor.
Pentru a debloca acesta situatie de cateva zile a inceput ridicarea crengilor de pe strazi,urmand ca in zilele ce urmeaza sa ajunga pe toate strazile unde aceste ”mormane,, exista.
Este bine de stiut ca fiecare dintre cetateni pot practic arde aceste crengi in gardina,obtinand de la primarie serv. ISU o aprobare.Este falsa informatia cum ca nu ai voie sa aprinzi in gradina aceste crengi FALS,politia nu sanctioneaza acest aspect atata timp cat avem aceest aviz din partea Primariei Serv.ISU si respectam prevederile legale.
Foarte important de stiut si ne ajuta in gradina este COMPOSTUL,care poate fi obtinut din aceste crengi si alte resturi vegetale din gospodarie.
Una dintre cele mai spectaculoase procese din gradinile noastre este formarea compostului. Asta, daca facem si noi compost, deoarece compostarea este o tehnica subestimata si prea putin folosita la noi. Desi are o sumedenie de avantaje, acestea aparent nu sunt clare pentru toata lumea, altfel nu am mai vedea resturile vegetale in saci de plastic in fata caselor in zilele cand se ridica gunoiul si cred ca ar disparea si fumul gros, care se ridica din asa multe gradini in fiecare toamna.
Cum se face compost?
Compostul este extrem de usor de facut, ai nevoie doar de o lada de compost (zis si compostor), cumparata din comert sau facuta de mana, in cadrul unui mic proiect de bricolaj. Pe toata perioada anului poti arunca deseurile vegetale din gradina si cele menajere in compostor, care se descompun si se transforma in ingrasamant natural, care poate fi folosit in gradina de legume dar si ca pamant pentru florile si rasadurile in ghiveci.
In compost putem pune:
iarba taiata
frunzele uscate (dar nu si cele de nuc!)
buruieni (cele care nu au seminte mature)
fructele stricate, cojile fructelor sau ale legumelor (Atentie: plantele sau fructele afectate de ciuperci sau boli NU se pun in compost)
materialele lemnoase,crengi (dupa ce au fost macinate)
hartie
cenusa de lemn (in cantitati moderate)
…in general orice material biodegradabil, care se descompune in cateva luni
Nu se pune in compost:
oase sau carne
cenusa de carbune
sticla
pietre, metal sau plastic
plante sau fructe afectate de boli sau ciuperci
…in general nimic ce nu se descompune in timp real (cateva luni)
Sa înțelegem ca fiecare gospodărie trebuie sa cumpere cite o tocătoare de crengi ?